Ambacht kampt met imagoprobleem

Gepubliceerd op 14-07-2013 12:04

Ambacht kampt met imagoprobleem

Het ambachtenvak kampt met een imagoprobleem. Waar in Duitsland het ambacht nog hoog in aanzien staat en er zelfs nog een titel, die van ‘meister’ aan verbonden is, kleeft er in Nederlander een imagoprobleem aan. Uit onderzoek van het Hoofdbedrijfschap Ambachten, kortweg HBA genoemd, blijkt dat de Nederlander tegengesteld naar ambachten kijkt. 83% van de Nederlanders vindt het ambachtschap belangrijk voor de economie, maar slechts 38% van de jongeren zou een ambacht als beroep kiezen. Tijd dus voor een imagoverandering!

Beschermd beroep?
Volgens sommigen zou het predicaat ‘beschermd beroep’ aan bepaalde beroepen, zoals dat van schoonheidsspecialist, verbonden moeten zijn, net als in België. Het zou de professionalisering van de branche ten goede komen. Met het predicaat worden vaklieden met een erkend diploma gescheiden van mensen die nooit een opleiding genoten hebben. Een gereglementeerd beroep of beschermd beroep is namelijk een beroep dat uitsluitend uitgeoefend mag worden door iemand die daarvoor toestemming heeft gekregen door een bevoegde autoriteit, bijvoorbeeld een opleidingsinstituut.

Over het Nederlandse ambacht
De Nederlandse ambachtseconomie telt 225.000 bedrijven en maar liefst 1 miljoen vakmensen. De jaaromzet bedraagt 133 miljard euro.

TagsGerelateerde artikelen